Zadnje objave
Mesečni eventi

Akrobatika – Skoki na MPP

Mala prožna ponjava je telovadno orodje, ki je poznano tudi pod imenom mali kanvas ali mini trampolin. Velika prožnost dopušča raznovrstno uporabnost. Skoki z malo prožno ponjavo razvijajo koordinacijo gibanja, predvsem pa sposobnost obvladovanja gibanja telesa v prostoru. 

Pri skokih na mali prožni ponjavi je tehnika skokov razdeljena v štiri faze: 

 

1. ZALET 

Ne sme biti prehiter niti predolg. Čim višja je naprava, tem intenzivnejši mora biti naskok na ponjavo 

 

2.NASKOK IN ODRIV 

Na ponjavo je treba naskočiti od zgoraj, ker je učinek prožnosti ponjave v tem primeru najmočnejši. Naskok se izvaja z enonožnim odrivom, odriv s ponjave pa je sonožen, stopala pa so zaradi večje stabilnosti zmerno narazen. Roke zamahujejo ob naskoku naprej nazaj, nato pa skladno z odrivom v smeri poševno gor, kjer se mora zamah z rokami končati oziroma zavreti. Ne glede na prožnost ponjave se morajo učenci odriniti aktivno. Platna na ponjavi se najprej dotaknejo blazinice stopal, nato se spusti celo stopalo. Noge se ob naskoku na ponjavi zmerno skrčijo, nato pa se telo popolnoma vzravna preko skočnega, kolenskega in kolčnega sklepa. Odriv se izvaja vedno s sredine platna. 

 

3. LET 

Dobra koordinacija med naskokom in odrivom je pogoj za pravilno držo telesa v fazi leta. Telo mora biti med letom napeto, glava pa pokonci. Pri preskokih skozi oporo imajo roke nalogo, da z močnim odrivom od orodja učinkovito pomagajo pri izravnavi zgornjega dela telesa v drugem delu preskoka. Pri prostih prevratih je uspeh poleg visokega in strmega odriva odvisen tudi od dela rok in drže glave: če se gibanje (vrtenje) izvaja naprej, potem je treba glavo ob začetku rotacije predkloniti. Roke zamahujejo naprej v smeri naprej in poševno gor, nato pa z zamahom proti golenom (kolenom) pospešijo vrtenje telesa. Pri premetih je glava zmerno zaklonjena. Pri vseh rotacijah se glava obrača v smeri gibanja. Skladno z iztegnitvijo telesa pa zavira in zaustavlja vsa vrtilna gibanja, če se ponovno vrne v normalno držo. 

 

4. DOSKOK 

Pri skokih s ponjavo je doskok še posebej pomemben zato, ker se izvaja iz precejšnje višine. S pripravljalnimi vajami se morajo učenci navaditi na lahkoten in prožen doskok, da ne bi prišlo do okvar v kostno-sklepnem sistemu telesa. Nekatere vrste skokov: skok iztegnjeno, skrčka, raznožka, prednožka, spetka; 

 

Viri: Bolkovič, A. in Kristan, S.:Talna telovadba